Pokarmy z konopi, które powinieneś zacząć jeść już dzisiaj. Sprawdź dlaczegoNawet jeśli żywność na bazie konopi może być dla Ciebie nowa, nie jest ona do końca ta mało znana. Żywność wykonana z nasion konopi zyskuje coraz większą popularność i to nie bez powodu. Nasiona konopi są nie tylko doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i -6, ale ich spożywanie może mieć również imponujące korzyści zdrowotne. Oprócz dobrze znanych korzyści płynących ze spożywania błonnika - takich jak utrzymanie zdrowych bakterii jelitowych, utrzymywanie uczucia sytości na dłużej i promowanie utraty wagi - konopie są doskonałym źródłem kilku innych niezbędnych składników odżywczych. Mimo że konopie są określane mianem "zioła" i mają podobny wygląd do swojej kuzynki marihuany, nie są one psychoaktywne. Innymi słowy, nie można się być na haju jedząc je :). Czym dokładnie są konopie? Jest to odmiana rośliny Cannabis sativa, która została wyhodowana specjalnie po to, aby zawierała bardzo niski poziom THC (podstawowy składnik psychoaktywny w roślinach konopi) i wysoki poziom korzystnych olejków CBD, które mają liczne właściwości, które sprawiają, że są idealne do spożycia przez ludzi jako żywność.

Bogaty w białko i niezbędne kwasy tłuszczowe

Konopie to jeden z jedynych pokarmów roślinnych, który zawiera wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów - budulców białka. Dzięki temu konopie są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego, które jest łatwo strawne i ma wysoką zawartość składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w aminokwasy: metioninę, cysteinę, tryptofan, argininę i serynę, które są ważne dla wielu funkcji biologicznych. W porównaniu do innych roślin, konopie mają zrównoważony stosunek niezbędnych kwasów tłuszczowych, co jest świetne dla ogólnego zdrowia. Nasiona konopi zawierają około 36% tłuszczu w suchej masie - z czego około 52% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFAs), a około 18% to kwasy tłuszczowe Omega-3.

Promuje zdrowie serca

Konopie są bogatym źródłem aminokwasu argininy, który jak wykazano, obniża ciśnienie krwi i promuje zdrowie serca. Konopie są dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który jest związany ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Uważa się, że PUFA zawarte w konopiach pomagają również w zapobieganiu chorobom serca.

Pomoc w trawieniu

Jak wcześniej omówiono, jedzenie nasion konopi może pomóc w trawieniu, a także promować zdrowy mikrobiom jelitowy. Kiedy jelita są zdrowe, mogą utrzymać prawidłową odporność immunologiczną. Zdrowe jelito może również pomóc w zapobieganiu zespołowi nieszczelnego jelita (znanemu również jako przepuszczalność jelit), co może prowadzić do wyższego ryzyka chorób autoimmunologicznych i alergii. Nasiona konopi są uważane za dobre źródło błonnika i przeciwutleniaczy i mogą pomóc w ogólnym zdrowiu jelit. Również inhalowanie CBD pomaga utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji.

Chroni mózg i układ nerwowy

Wysoka zawartość aminokwasów w nasionach konopi może pomóc w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego - zwłaszcza gdy są spożywane w okresie starzenia się. Wykazano, że wysokie spożycie aminokwasu L-lizyny zmniejsza związany z wiekiem spadek umysłowy i poprawia funkcje poznawcze. Zdrowe tłuszcze w nasionach konopi zapewniają również wsparcie strukturalne dla układu nerwowego i mózgu.

Korzyści płynące z produktów spożywczych z konopi

Oprócz tych wcześniej omówionych, inne korzyści płynące z konopnych produktów spożywczych obejmują:

  • Nasiona konopi mogą być zdrową alternatywą dla innych wysokokalorycznych, wysokotłuszczowych przekąsek.
  • Nasiona konopi mogą być używane jako składnik do gotowania, pieczenia i smażenia.
  • Nasiona konopi zawierają dużą ilość błonnika i białka, są dobrym źródłem żelaza, cynku i magnezu.
  • Nasiona konopi mogą być stosowane jako dodatek do jogurtu lub owsianki.
  • Nasiona konopi można dodawać do smoothies i soków.
  • Nasiona konopi mogą być używane do robienia batonów proteinowych z konopi.
  • Nasiona konopi są świetnym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
  • Nasiona konopi są bezglutenowe i mogą być spożywane przez osoby z celiakią.
  • Nasiona konopi nie zawierają znacznych ilości tłuszczów nasyconych ani cholesterolu.
  • Nasiona konopi mogą być używane jako dodatek do pieczonych ziemniaków i sałatek.
  • Nasiona konopi można stosować w ciastkach, batonach granolowych, muffinach, cieście do naleśników i gofrów, chlebie, krakersach i innych wypiekach.

 

Autor